Sint Petrusparochie Bergen (L)

Expositie Peter Verheijden

Vorig jaar op 11 juni 2023 is de Venlose kunstenaar Peter Verheijden overleden. Al eerder heeft hij in kunsthuis De Bakkerij met werk geëxposeerd. Nu met nog meer werk. Op drie plaatsen buiten de galerie is zijn werk te bezichtigen. In de Petruskerk tegenover de galerie zijn glasschilderingen te bezichtigen en tussen de Kruiswegstaties zijn z’n schilderijen te zien met als titel en thema ‘Fugare’ over vluchtelingen (actueel thema). In het Oratorium in de Petruskerk is het Kerkmeubilair door hem ontworpen en uitgevoerd. Dan kan ook bezocht en bezichtigd worden de kapel van Heukelom, Anthoniuskapel, waar het hele interieur door hem is ontworpen en uitgevoerd. Op alle drie de plaatsen kunnen beschrijvingen, uitgevoerd in teksten en kleurendruk, gratis worden meegenomen.

Bezichtigen van kerk en kapel
Tegenover kunsthuis De Bakkerij kunnen kapel en kerk in de weekenden tijdens de expositie ook bezichtigd worden, 1-2 en 8-9 juni tussen 13 en 17 uur. Tijdens de opening op 1 juni is er vervoer om de St. Antoniuskapel te bezoeken. Oud-pastoor Janssen is de initiator van deze expositie samen met Lucie, de partner van wijlen Peter Verheijden. 

Peter Verheijden (1944-2023)
Het is lastig om de kunstenaar Verheijden in een hokje te stoppen. Zijn werk was divers en is te vinden in verschillende Nederlandse collecties en musea. Peter Verheijden had er al een leven in het onderwijs op zitten toen hij voor de kunst koos. Hij ging een stuk minder verdienen, maar kreeg wel zijn vrijheid terug. Toen hij ziek werd, haalde hij troost uit het gedachtegoed van oude volkeren. Het zijn vaak tekeningen met tekst en symbolen, in pasteltinten gekleurd of geschilderd. Op papier, doek, paneel en objecten. Verheijden groeide uit tot een van de succesvolste en bekendste kunstenaars in de gemeente Venlo. Een kunstenaar die het debat ook niet schuwde. Hij sprak zich regelmatig uit over het kunstbeleid. Bezoekers aan zijn atelier wees Peter Verheijden steevast op zijn beschilderde doodskist die al klaarstond. Want Verheijden streed al jaren tegen kanker. Toch bleef hij positief en doorwerken. In kunsthuis De Bakkerij worden ook werken getoond die nooit eerder geëxposeerd zijn. Peter Verheijden: veelzijdig in thema’s, in vormen, in technieken steeds vernieuwend met zijn herkenbaar handschrift.

 

Uitgebreid zoeken

Hier enkele voorbeelden hoe de zoekfunctie gebruikt kan worden:

De invoer van dit en dat in het zoekformulier zal resultaten opleveren die zowel "dit" als "dat" bevatten.

De invoer van dit niet dat in het zoekformulier zal resultaten opleveren die "dit" en niet " dat" bevatten.

De invoer van dit of dat in het zoekformulier zal resultaten opleveren die óf "dit" óf "dat" bevatten.

De zoekresultaten kunnen ook gefilterd worden met behulp van verschillende criteria. Selecteer een of meer criteria om te filteren.